3 mei 2024

Suiker – het trage vergif

Suiker - het trage vergif deel 1

 

 

Suiker wordt wel eens de witte dood genoemd, een titel die suiker voor 100% verdient. Het is het sleutelwoord voor veel degeneratieve ziekten. Om onze gezondheid een boost te geven moeten we stoppen met gebruiken van suiker. De meeste van ons weten wel dat suiker niet gezond is, maar de meerderheid van de bevolking heeft geen idee welke verwoestende invloeden suiker heeft op onze gezondheid. De consumptie van suiker is de laatste jaren enorm gestegen. De gemiddelde Nederlander gebruikte (in 1990) 48 kilo suiker per jaar! Ruim 32 kilo (= 85%) zit verstopt in onze voedingsmiddelen; 16 kilo suiker scheppen we zelf op. Veel vrouwen zijn verslaafd aan suiker. Veel mannen en kinderen trouwens ook.

Suiker is erg verslavend

Suiker is een drug. Het is een giftig goedje en het is erg verslavend. Er zouden grote doodskoppen op pakken suiker moeten staan. Niet alleen op pakken suiker maar op alle producten waar vormen van suiker inzitten. Omdat het onze gezondheid ondermijnt en niet zo’n beetje ook.

 Gezonde en gevarieerde voeding

Gezond en gevarieerd eten is de belangrijkste basis om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. Door het regelmatig eten van producten met veel suiker, zullen gemiddeld minder gezonde of rondweg erg slechte producten gegeten worden. Hierdoor krijg je dan ook minder vitamines en mineralen binnen en het ontregelt uw balans. Het ligt zeker ook aan de geraffineerde suiker, want deze bevatten absoluut geen vitaminen. Dit artikel gaat over de slechte geraffineerde suikers.

Te weinig vitamines door te veel suiker?

Suiker ligt momenteel onder een vergrootglas en daarbij zien we allerlei (halve) waar- en onwaarheden voorbijkomen. Zo wordt gezegd dat suiker vitamines ‘rooft’ van lichaam. Maar wat is hiervan waar?

                                                                    Suiker en vitamines

Vitamines en mineralen zijn onderdeel van een aantal zogenaamde cofactoren. Dit zijn stoffen die ons lichaam nodig heeft voor de verwerking van onder andere koolhydraten, en dus van suiker. Als we meer koolhydraten eten, hebben we meer van deze cofactoren nodig.

 

Vruchten bevatten logischerwijs vrucht eigen fruitsuikers. Aan vruchtensappen wordt echter ook nog weleens suiker toegevoegd. Fruitdrankjes met toegevoegde suikers kunnen zodoende meer suiker bevatten dan frisdrank. Drink daarom alleen pure vruchtensappen, al dan niet aangelengd met water.

Als men een vitamine tekort heeft door ongezond eten en zeker een chronisch tekort heeft door veel suikergebruik, kan men er rustig vanuit gaan van veel gebreken op latere leeftijd, Onderschat dit niet,

 

Als we meer koolhydraten eten, hebben we inderdaad meer vitamines nodig. En als we meer eiwitten eten hebben we meer vitamine B6 nodig. Bij het vaststellen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamines is hiermee echter al rekening gehouden. Echter als men overmatig en ook regelmatig teveel geraffineerde suikers gaat eten gaat het fout. 

 

Het lichaam bouwt nu wel een tekort op omdat de grote hoeveelheid geraffineerde suikers de lading niet meer kan dekken en het lichaam ontregeld zich met grote gevolgen. Een hersteld is wel mogelijk maar het kan dagen duren Twee tot drie dagen bij bv een gebakje of ontbijtkoek,. Men blijft een tekort houden als u elke dag blijft fout eten.

1.      Kant-en  klaar maaltijden

Kant-en-klaarmaaltijden bevatten in veruit de meeste gevallen suiker. Dit wordt niet alleen toegevoegd voor een zoetere smaak, maar vooral ook voor een langere houdbaarheid.

2.                  Soepen

Soep uit een blik, pak of zak –maar ook soep in poedervorm– bevat doorgaans suiker.Op de ingrediëntenlijst wordt suiker overigens niet altijd bij de naam van het beestje genoemd. Enkele voorbeelden van schuilnamen zijn: fructose(stroop) en glucose(stroop).

3.                      Sauzen

Vrijwel iedere saus die je in de supermarkt kunt kopen bevat suiker. Het maakt niet uit of een saus pittig, romig, zout of zuur is; suiker is alom vertegenwoordigd. Mayonaise, ketchup, curry, knoflooksaus, frietsaus, whiskysaus, mosterd en ga zo maar door…

4. Graanproducten

Er zijn varianten van muesli die voor 30 procent uit suiker en suikerachtige stroop bestaan! Ook aan cornflakes, crackers, croissants en zelfs roggebrood en volkorenboterhammen wordt doorgaans suiker toegevoegd.

5. Vruchtensappen

Vruchten bevatten logischerwijs vrucht eigen fruitsuikers. Aan vruchtensappen wordt echter ook nog weleens suiker toegevoegd. Fruitdrankjes met toegevoegde suikers kunnen zodoende meer suiker bevatten dan frisdrank. Drink daarom alleen pure vruchtensappen, al dan niet aangelengd met water.

Young self employed woman drinking coke while sitting on floor and using laptop

Free foto’s

Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexel

3 gedachten over “Suiker – het trage vergif

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten