Vitamine tekorten

Vitaminen tekorten
De gevolgen van een tekort of te veel van vitamine: A, B1 t/m B5 en B6 t/m B12
In welke producten de vitaminen zitten, kunt u vinden in menu 7 onder de vitamines
De gevolgen van een tekort vitamine A
Te veel vitamine A kan leiden tot ‘hypervitaminose A’, wat in het Grieks letterlijk ‘te veel vitamine A’ betekent. De symptomen hiervan zijn onder andere:
- gebrek aan eetlust
- verminderd gezichtsvermogen
- hoofdpijn
- misselijkheid
- vermoeidheid
- duizeligheid
- spierpijn
- oogafwijkingen
- haarverlies
- roodheid en schilferen van de huid
De gevolgen van te veel vitamine A
Voordat je een tekort aan vitamine A hebt, moet je langere tijd geen tot weinig voedingsmiddelen met vitamine A of bètacaroteen gegeten of gedronken. Vitamine a zit in varkens- en runderlever, vis en boter. Bètacaroteen vind je in groenten en fruit. Dit bètacaroteen wordt door je lichaam omgezet naar vitamine A.
De gevolgen van een vitamine B1 tekort aan
Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals problemen met:
- zenuwstelsel
- depressie
- verlaagde irritatiedrempel
- concentratieproblemen
- geheugenverlies
- spierzwakte
- verminderde reflexen
- verminderde eetlust
- gewichtsverlies
- maagstoornissen

Nadat je een tekort aan vitamine B1 hebt aangevuld verdwijnen de meeste symptomen, maar de problemen met je zenuwstelsel zijn blijvend. De deficiëntieziekte Beriberi is de klassieke vorm van een vitamine B1-tekort.
Een ernstig vitamine B1-tekort kan het gevolg zijn van chronisch overmatig alcoholgebruik gecombineerd met eten dat te weinig vitamine B1 bevat. De psychische stoornissen die bij dit tekort aan vitamine B1 optreden, zoals geheugenverlies, dementie en delirium, worden het Wernicke-Korsakoff-syndroom genoemd
De gevolgen van een vitamine B2 tekort
Een tekort aan vitamine B2 kan tot verschillende gezondheidsproblemen leiden, zoals:
- vermoeidheidsklachten
- ontstekingen van de huid, vooral bij je mondhoeken
- verlaging van het hemoglobinegehalte in je bloed
Een verlaging van het hemoglobinegehalte is riskant. Hemoglobine is de rode kleurstof in je bloed wat ervoor zorgt dat het zuurstof vanaf je longen met je bloed naar iedere cel in je lichaam gaat.

De gevolgen van een vitamine B3 tekort
Een tekort aan vitamine B3 komt niet vaak voor, omdat een proteïnerijke voeding al voldoende vitamine B3 levert. Een tekort aan vitamine B3:
- kan veranderingen in de huid veroorzaken, zoals uitslag en ontstekingen.
- kunnen vermoeidheidsklachten ontstaan.
- kan effect hebben op het slijmvlies van de mond, tong en darmen.
Wanneer een vitamine B3-tekort effect heeft op de slijmvliezen van je mond, tong of darmen dan noemen we dit ook wel ‘pellegra’ of ‘ruwe huid’. In zeer ernstige gevallen kan dit leiden tot bewustzijnsstoornissen of dementie.

De gevolgen van vitamine B5 tekort
Omdat je vitamine B5 in zoveel verschillende producten vindt, is een tekort aan vitamine B5 heel zeldzaam. Het komt alleen voor bij zeer ernstige ondervoeding. In Nederland zijn er geen recente gevallen van een vitamine B5-tekort bekend of de symptomen die hierbij optreden.
Een symptoom wat aan een vitamine B5-tekort wordt toegeschreven is ‘burning feet’, waarbij je voeten vaak pijnlijk en branderig aanvoelen.
De gevolgen van een vitamine B6 tekort
Bij baby’s zorgt een tekort aan vitamine B6 symptomen zoals:
- stuipen
- overgeven
- gewichtsverlies
Bij volwassenen zijn er verschillende symptomen mogelijk bij een vitamine B6-tekort:
- ontstekingen van je tong en huid
- depressie
- verwardheid
- vermoeidheid
- aandoeningen aan je zenuwstelsel

De gevolgen van een vitamine B8 tekort
Een tekort aan vitamine B8 is zeldzaam, omdat deze vitamine in een veel producten voorkomt. Bij een vitamine B8-tekort ontstaan er verschijnselen als:
- huidafwijkingen
- tongontsteking
- verminderde eetlust
- moeheid
- spierpijn
- bloedarmoede
- depressie
In rauw kippeneiwit zit een stof, avidine, dat zich bindt aan vitamine B8 waardoor je lichaam het niet meer kan opnemen. Dus als je bijzonder veel rauw kippeneiwit binnenkrijgt kan dit op de lange termijn voor een vitamine B8 tekort zorgen. Avidine verdwijnt uit eieren zodra je ze verhit, gekookte of gebakken eieren bevatten dus geen avidine meer.

Vitamine B11 kennen we beter als foliumzuur.
De gevolgen van een foliumzuur tekort
Een tekort aan foliumzuur kan verschillende gevolgen hebben:
- afwijkingen van de rode en witte bloedcellen
- verandering in het beenmerg
- verminderde opname van verschillende voedingsstoffen in de darmen
- verminderde eetlust
- gewichtsverlies
- vermoeidheid
De gevolgen van een vitamine B12 tekort
De meest voorkomende oorzaak van een tekort aan vitamine B12 is een verstoring van de opname van de vitamine in je maag-darmkanaal. Ook kunnen mensen die langere tijd geen dierlijke producten gebruiken, zoals veganisten, een vitamine B12 tekort ontwikkelen. De verschijnselen van een vitamine B12 te kort zijn pas jaren later zichtbaar, omdat het lichaam een grote voorraad vitamine B12 aanlegt.
Een tekort aan vitamine B12 kan een tekort aan vitamine B11 veroorzaken, omdat deze 2 vitamines samenwerken. Vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, is onder andere belangrijk voor een goed functioneren zenuwstelsel en immuunsysteem.
Een vitamine B12-tekort kan ook pernicieuze anemie veroorzaken, een vorm van bloedarmoede. De symptomen hiervan zijn vermoeidheid, ademnood, angina pectoris (pijn op de borst) en een gebrek aan eetlust.
Vitamine B12 is mogelijk belangrijk voor het functioneren van je geheugen en denken. Ouderen kunnen als gevolg van een vitamine B12-tekort problemen krijgen met hun geheugen.