Glutamaat E621
MSG (monosodium glutamaat, E621
Het wordt altijd vermeld als een stof een E-nummer heeft.Dit is eigenlijk wel een groot hiaat in het systeem van E-nummers. Deze mogelijkheid hebben fabrikanten omdat de wet ze niet verplicht om de additieven bij hun E-nummers te vermelden.Het enige waartoe fabrikanten verplicht zijn is dat ze de gebruikte ingrediënten vermelden op de verpakking.
Schuilnamen voor E621 zijn
- Ve-tsin
- Vetsin
- Mononatriumglutamaat (MNG)
- Natriumglumaat
- Mononatrium L-glutamaat
- Monohydraat glutamic acid
- Monosodium glutamate (MSG)
- Gistextract (onthoud deze, deze schuilnaam wordt namelijk veelvuldig gebruikt)
- Toegevoegde gist
- Monosodium L-glutamate
- Sodium glutamate
- L-glutamic acid
- Sodium salt (1:1)
- L-glutamic acid monosodium salt monohydrate
E621 is de beruchtste smaakversterker. Hiervan zijn de effecten op de gezondheid het best onderzocht
Op internet gaan langere lijsten rond met zogenaamde E621 schuilnamen. Vaak ontbreken er schuilnamen op deze lijsten of er staan stoffen tussen die helemaal geen schuilnaam voor E621 zijn.
Zo wordt bijvoorbeeld op veel sites geschreven dat maltodextrine een schuilnaam voor E621 is terwijl dit toch echt een suikerschuilnaam is.
Indien op een verpakking staat aangegeven dat er gebruik is gemaakt van smaakversterkers hoeft dat overigens niet te betekenen dat er gebruik is gemaakt van E621
MSG (monosodium glutamaat, E621, ve-tsin) is een controversieel additief. De neurotoxische stof is ook nog eens excitotoxine (leidt tot dood van cellen) en wordt in vele producten gebruikt. Een smaakversterker, en met succes. Want door ve-tsin krijgen we nog meer zin in vet (vet-zin). MSG wordt vooral geassocieerd met Aziatisch eten, maar je vind het in vele supermarktproducten.
Glutamaat E 621
Glutamaat is een smaakversterker en geeft een smaak aan voedingsmiddelen die umami wordt genoemd. Naast zoet, zuur, zout en bitter is umami de vijfde smaakcomponent. De smaak lijkt een beetje op bouillon, een hartig-zoute smaak, maar is verder als basissmaak met niets te vergelijken. Glutamaat is een zout dat van glutaminezuur afstamt. Glutaminezuur komt in ons lichaam voor als aminozuur, een bouwstof waaruit eiwitten worden gemaakt. Glutaminezuur is niet hetzelfde als glutamine! Dat is weer een andere aminozuur die niets met de smaakversterker te maken heeft.
E621 Mononatriumglutamaat, MSG vermijden, gevaar voor je gezondheid
Wat doet E621 precies en waarom moet ik het vermijden?
Het zorgt er in ons lichaam onder meer voor dat onze hormoonhuishouding verstoord wordt en dat we honger krijgen/houden. E621 is neurotoxisch (schadelijk voor de hersenen) en het heeft een eetlustverhogende werking omdat dit het endocriene systeem (hormoonhuishouding) ontregeld. Dit hormoonsysteem regelt namelijk je honger- en verzadigingscentrum.
E621 verbreekt de verbinding tussen ons verzadigingscentrum in de hersenen en de maag waardoor de hersenen van de maag niet meer het sein ‘vol’ krijgen en we blijven eten. Mononatriumglutamaat doet dus de eetlust toenemen, zonder dat het lichaam eigenlijk voedsel nodig heeft.
In 2008 werd in wetenschappelijk onderzoek voor het eerst een link gelegd tussen MSG en gewichtstoename en obesitas bij mensen. Op zich niet verbazingwekkend als je weet dat MSG door wetenschappers gebruikt wordt om proefdieren dik te maken voor onderzoeksdoeleinden.
Glutamaat E 621
E621 (= Ve-tsin = mononatriumglutamaat) is giftig voor zenuwstelsel en veroorzaakt persoonlijkheids-, ontwikkelings- en neurologische stoornissen. Dr. Reid, biochemiste, waarschuwt voor de smaakversterker E621; volgens haar zijn de volgende benamingen op verpakkingen mononatriumglutamaat: soja-eiwit, pectine, maïszetmeel, pectine. Reid stelt dat niet alleen autisme, maar ook andere neurologische- en ontwikkelingsstoornissen te maken hebben met de inname van glutamaat. E621 is giftig voor het zenuwstelsel en schaadt dus de hersenen. Het kan dan ook persoonlijkheidsveranderingen, woedeaanvallen, schizofrenie, apathie en gedragsstoornissen veroorzaken. E621 is ook vetsin.
Glutamaat is een neurotransmitter en is de grootste energieleverancier voor de darmen. Slecht 4% van glutamaat wordt door daadwerkelijk vanuit de darmen in ons bloed opgenomen. Dat betekent dat de hersenen een groot deel aan glutamaat zelf moet aanmaken uit glucose en andere aminozuren.
Als kunstmatige smaakversterker komt MSG voor in praktisch alle hartige snacks, soepen, en sausmixen. Met name in oplossoep, chips met een smaakje (niet naturel-chips) en in vrijwel alle dipsauzen. Maar ook deze producten waar je het misschien niet van zou verwachten bevatten MSG:
Dit is maar een kleine greep:
Pepsi NEXT (gezoet met stevia, maar bevat ook de smaakversterker glutaminezuur!)
Vega Javaanse schijf – vivera
Pasta 4 Formaggio – aldi
Lasagne vegetarian – comme a casa
Groentenbouillonblokjes (knorr)
Cassave kroepoek – conimex
Vegetarische leverworst AH
Cup a soup groente – unox
Rijstzoutjes
Tomaten in pak (unox)
Pesto brood bak en break (AH)
Rijstcracker zwarte sojabonen (hema)
ONS ADVIES
De simpelste manier om MSG zo veel mogelijk te vermijden is om kant-en-klaar producten te vermijden en verse ingrediënten te gebruiken.
• Vlees
• Gevogelte
• Vis
• Melk
• Parmezaanse-, oude- en blauwschimmelkaas
• Groenten en tomaat
• Gefermenteerde sojaproducten
• Paddenstoelen
Glutamaat wordt als smaakversterker of als zoutvervanger gebruikt. Ve-tsin en ajinomoto zijn merken van glutamaat. Dit wordt al sinds 1909 gewonnen uit zeewier en bacteriën en is ontdekt door de Japanse wetenschapper Kikune Ikeda. Industrieel wordt het gewonnen uit gluten en melasse (restanten van suiker). De smaakversterker is daarentegen wel glutenvrij. Het ziet er uit als een witte poeder en lost goed op in vloeistof.
Gistextract bestaat voor een groot gedeelte uit glutamaat. In worst, zoutjes, drinkbouillons en kant-en klaarmaaltijden wordt regelmatig glutamaat gebruikt. Deze komt in voedingsmiddelen meestal in de concentratie van 0,1% en 0,8% voor. Er hoeft bij bereiding van voedsel maar heel weinig glutamaat gebruikt te worden om de smaak te versterken. Wordt er teveel umami gebruikt in een gerecht? Dan kan de smaakversterker de smaak van het gerecht aantasten.
Duizelig, flauwtes, astma, hartkloppingen, en hoofdpijn zijn een handjevol klachten van mensen die claimen overgevoelig te zijn van glutamaat. Ook wordt er beweerd dat de smaakversterker ADHD en autisme veroorzaakt.
Deze klachten komen echter alleen in West-europa en in de VS voor. In Azië, waar overmatig gebruik wordt gemaakt van de smaakversterker, komen deze klachten nauwelijks voor. Tot nu toe is wetenschappelijk niet bewezen dat mensen klachten kunnen krijgen van glutamaat. De mensen die dachten overgevoelig te zijn voor glutamaat, hadden geen klachten na het consumeren van Parmezaanse kaas of tomaat waar de smaakversterker van nature al inzit.
Geschreven door Tiffany Pinas
Wat doet foodwatch?
Voedsel verbindt alle consumenten. We hebben allemaal voedsel nodig om te leven. Elke consument heeft recht op gezond, veilig en eerlijk eten.
Foodwatch mobiliseert consumenten
Free foto’s
Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels