13 juli 2024

Gevaarlijke kleurstoffen

Free stock photo of beach bar, bowl, breakfast

Let op deze kleurstoffen

Onderzoeken tonen aan dat kunstmatige kleurstoffen, die in frisdranken, fruitsappen en slasauzen zitten, kunnen bijdragen aan gedragsproblemen bij kinderen en tot een sterke verlaging van het IQ kunnen leiden. Dierproeven hebben andere kleurstoffen in verband gebracht met kanker

Assorted Beverage Bottles

                                        Kijk uit voor deze stoffen

Blauw #1 en Blauw #2 (E133)

Verboden in Noorwegen, Finland en Frankrijk. Kan chromosoombeschadiging veroorzaken.

Te vinden in: snoep, ontbijtgranen, frisdranken, sportdrankjes en diervoeding

Rood #3 (ook Rood #40 – een meer recente kleurstof) (E124)

In 1990 in Amerika verboden na een acht jaar durende discussie over het gebruik in voeding en cosmetica. Echter, deze kleurstof wordt nog steeds verkocht zolang de voorraad strekt! Het is bewezen dat het schildklierkanker en chromosoombeschadigingen bij proefdieren veroorzaakte, en het verstoort mogelijk ook de hersenzenuwoverdracht.

Te vinden in: fruitcocktails, maraschino kersen, mix voor kersentaart, ijsjes, snoep, bakkersproducten en meer

Photo Of Berry Pie On Top Of Wooden Chopping Board

Geel #6 (E110) en Geel Tartrazine (E102)

Verboden in Noorwegen en Zweden. Verhoogt het aantal nier- en bijniertumoren in proefdieren, kan chromosoombeschadigingen veroorzaken.

Te vinden in: Amerikaanse kaas, macaroni met kaas, snoep en frisdranken, limonade en meer

From above of glass and ceramic bowls with penne fuzilli farfalle and rigate pasta on table
Wine Glass With Red Wine

Natriumsulfiet (E221)

Een conserveringsmiddel dat wordt gebruikt bij de wijnproductie en andere bewerkte levensmiddelen. Volgens de FDA is één op de 100 mensen overgevoelig voor sulfieten in voeding. De meerderheid van deze mensen zijn astmatisch, wat suggereert dat er een verband is tussen astma en sulfieten. Personen die overgevoelig zijn voor sulfiet kunnen hoofdpijnen, ademhalingsproblemen en uitslag krijgen. In ernstige gevallen kunnen sulfieten tot de dood leiden doordat de luchtwegen helemaal worden afgesloten, met een hartstilstand tot gevolg.

Te vinden in: Wijn en gedroogd fruit

Raw Salmon on Brown Wooden Chopping Board
Person Holding Hotdog Sandwich

Natriumnitraat/Natriumnitriet

Natriumnitraat (of natriumnitriet) wordt gebruikt als conserveringsmiddel en kleur- en smaakstof in spek, ham, hotdogs, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere bewerkte vleeswaren. Dit ingrediënt, dat onschadelijk klinkt, is in feite zeer kankerverwekkend zodra het in het menselijke spijsverteringsstelsel terecht komt. Daar vormt het verschillende nitrosamineverbindingen die de bloedbaan binnen gaan en grote schade aanrichten aan verschillende organen: in het bijzonder de lever en alvleesklier. Sodiumnitriet is alom bekend als een giftig ingrediënt, en de USDA heeft deze toevoeging zelfs proberen te verbieden in de jaren ’70, maar dat werd de grond in geboord door de levensmiddelenproducenten die klaagden dat ze geen alternatief hadden voor het conserveren van voorverpakte vleesproducten. Waarom gebruikt de industrie het nog steeds? Het antwoord is eenvoudig: door deze chemische stof wordt vlees helderrood. Het is eigenlijk een kleurversterker, waardoor oud, dood vlees er vers en levendig uitziet.

Te vinden in: hotdogs, spek, ham, luncheon meat, vleeswaren, corned beef, gerookte vis en andere soorten bewerkt vleessoorten.

 BHA en BHT (E320)

Butylhydroxyanisool (BHA) en Butylhydroxytolueen (BHT) zijn conserveringsmiddelen die terug te vinden zijn in ontbijtgranen, kauwgom, chips en plantaardige oliën. Dit veelgebruikte conserveringsmiddel zorgt ervoor dat voeding niet verkleurt, van smaak verandert of ranzig wordt. Het tast het neurologisch systeem van de hersenen aan, zorgt voor gedragsveranderingen en kan kanker veroorzaken. BHA en BHT zijn oxidanten die reactieve kankerverwekkende stoffen in je lichaam vormen.

Te vinden in: chips, kauwgom, ontbijtgranen, diepvriesworst, bewerkte rijst, reuzel, bakvet, snoep

Free stock photo of breakfast, cereal, chili

Zwaveldioxide (E220)

Zwaveltoevoegingen zijn giftig en in Amerika heeft de FDA het gebruik ervan bij rauwe fruit en groenten verboden. De bijwerkingen zijn onder andere: bronchitis, met name voor hen die gevoelig zijn voor astma, hypotensie (lage bloeddruk), tintelingen of anafylactische shock. Het vernietigt ook vitamine B1 en E. Niet aan te bevelen voor consumptie door kinderen. De International Labour Organization in Amerika adviseert om E220 te vermijden als je last hebt van conjunctivitis, bronchitis, emfysemen, bronchiale astma of hart- en vaatziekten.

Te vinden in: bier, frisdranken, gedroogd fruit, sappen, likeurtjes, wijn, azijn en aardappelproducten

Young woman eating salty popcorn with closed eyes
Assorted Breads over Wooden Board

Kaliumbromaat

Een toevoeging die gebruikt wordt om het volume te vermeerderen in witte meel, brood en broodjes, en het staat erom bekend dat het kanker veroorzaakt bij dieren. Zelfs kleine hoeveelheden in brood kunnen problemen veroorzaken bij mensen.

Te vinden in: broodproducten.

 

 

 

Print dit uit en neem het mee als je boodschappen gaat doen. Vergeet niet om de etiketten te lezen en koop zoveel mogelijk natuurlijk en biologisch. Hoe meer volwaardige, natuurlijke voeding je eet, hoe beter het voor je is – voeding die geen conserveringsmiddelen, chemicaliën, vulmiddelen en kunstmatige smaak- of kleurstoffen bevat.

                                      Meerdere van bovenstaande kleurstoffen kunnen ook in 1 product zitten.

Free foto’s

Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten