3 december 2023
Heinz Voedingsystemen

Wilt u gezond oud worden..? Ga niet dieeten.

De gevolgen van ongezond eten

Zo kun je last krijgen van vermoeidheid en weinig energie hebben. Daarnaast kun je problemen hebben met je concentratie en moeite hebben met helder denken. Bovendien zorgt ongezonde voeding vaak voor stemmingswisselingen, een opgejaagd gevoel, een kort lontje of prikkelbaar zijn.
man in gray crew neck shirt covering his face with his hand
Ongezond gedrag ligt aan de basis van veel chronische ziekten zoals kanker, diabetes, hart- en vaatziekten en longziekten, die de belangrijkste oorzaken zijn van vermijdbare dood en invaliditeit. De belangrijkste gedragingen in dit verband zijn roken, ongezonde voeding, gebrek aan lichaamsbeweging en alcohol drinken
Goede voeding zorgt voor genoeg energie en voedingsstoffen voor uw lichaam: eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen, vezels en genoeg vocht. Met goede voeding voelt u zich fitter. En u heeft een kleinere kans op diabetes, kanker en ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals een beroerte of hartaanval.
selective focus photography of jolly woman using peace hand gesture
Exhausted young tattooed overweight female with ponytail in sportswear and smart watch sitting on bench in gym and resting after hard workout

Wat zijn de fysieke gevolgen diëten.

Je spieren gaan eiwitten afbreken waardoor je je vermoeider voelt. Ook heb je kans dat er spiermassa verloren gaat. Afvalstoffen verlaten je lichaam niet optimaal. Je stemming wordt bij te weinig eten ook niet beter, vaak word je chagrijnig en futloos

Een keer een dag te weinig eten kan voor de meeste mensen niet veel kwaad. Maar wanneer het iets is wat een paar dagen per week of vaker gebeurt, gedurende een langere periode, dan brengt te weinig eten flinke risico’s met zich mee.

Zorgt een dieet voor gewichtsbehoud?

Zoals bij de meeste diëten is de kans zeer groot dat de kilo’s er na verloop van tijd weer aankomen. Na de eiwitrijke en koolhydraatarme fase, met vaak een heel lage calorie-inname, ga je geleidelijk aan weer meer koolhydraten eten. En uiteindelijk verval je vaak weer in je oude eetpatroon. 

   Wilt u gezond oud worden..? Ga niet dieeten.
Upset young obese female in sportswear leaning on windowsill and desperately looking at stomach

Diëten is ongezond als je over een langere periode te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt ziek worden door vitaminetekorten. En als je te weinig energie binnenkrijgt, kan spierweefsel worden afgebroken.

De meeste afvaldiëten richten zich op het afvallen zelf en niet op het aanleren een gezond eetpatroon. Denk aan Atkins, Sonja Bakker en Dokter Frank. Ze zijn eenzijdig en bevatten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Als gezond wilt eten dan heb je alle voedingsstoffen nodig.Let op: Het lange termijneffect kunnen grote gevolgen hebben.

greyscale photography of naked woman

Gezond en ongezond eten is tegenwoordig lastig te onderscheiden. Dingen waarvan je vaak denkt dat ze gezond zijn blijken ongezond omdat ze volgestopt worden met ongezonde toevoegingen…

De gevolgen van ongezond eten op de langere termijn kunnen desastreus zijn. Een structureel teveel aan zout kan bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk, vergroot de kans op hart en vaatziekten en kan leiden tot nieraandoeningen.

Hits: 725

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten