Oorzaken van darmklachten
Wat kan een oorzaak van darmklachten zijn
Oorzaken van spijsverteringsproblemen
Spijsverteringsproblemen gaan gepaard met diverse, vervelende klachten. De klachten die samenhangen met spijsverteringsproblemen zijn:
Niet goed kauwen
Het eten van te grote porties
Het eten van vetten en noten (noten bevatten veel vetten)
Overgewicht
Een gebrek aan maagzuur
Het gebruik van maagzuurremmers
Een dunne darm ontsteking, de ziekte van Crohn
Een dikke darm ontsteking, colitis ulcerosa
Bacteriële infectie van de dunne darm, bijvoorbeeld een Salmonella-infectie, of een infectie met Clostridium difficle
Bacteriële fermentatie in de dikke darm en gasvorming in de darmen 7
Infectie met de parasiet Giardia lamblia
Glutenintolerantie
Voedselallergieën
Een tekort aan enzymen van de alvleesklier
Een galblaasaandoening
Een leveraandoening Klachten die spijsverteringsproblemen met zich meebrengen
Maagklachten, zuurbranden
Rommelingen in de dunne darm of pijn rond de navel
Een opgezette buik
Winderigheid
Allergische reacties
Vermoeidheid
Ontdek hoe je jouw lichaam kunt transformeren door middel van de juiste voedselcombinaties! Door bewust te kiezen welke voedingsmiddelen we combineren, kunnen we ons lichaam voorzien van optimale voeding en helpen bij het natuurlijke afvoerproces van gifstoffen.
Laten we onze gezondheid prioriteit geven door ons lichaam te ondersteunen bij het opnemen en afvoeren van gifstoffen. Met een weloverwogen levensstijl en de juiste voeding kunnen we ons lichaam beschermen tegen de negatieve effecten die gifstoffen met zich meebrengen. Kies vandaag nog voor een positieve transformatie en omarm de kracht van gezonde voedselcombinaties!
gifstoffen uit onze omgeving en voeding. Het heeft een slimme manier ontwikkeld om deze giftige stoffen onschadelijk te maken door extra vet of vocht aan te maken om ze op te slaan. Wat een geweldig mechanisme!
Het is echter belangrijk om ons lichaam de juiste ondersteuning te bieden, zodat het deze gifstoffen efficiënt kan afvoeren en we ons optimaal kunnen voelen. Gelukkig hebben we de kracht van voeding aan onze zijde! Door ons dieet in evenwicht te brengen met heerlijke groenten, sappig fruit, voedzame volle granen en gezonde vetten, voorzien we ons lichaam van alle benodigde bouwstenen om deze afvalstoffen weg te werken en onze gezondheid te beschermen.
En laten we niet vergeten hoe belangrijk het is om een goede spijsvertering en stoelgang te behouden. Dit kunnen we bereiken door genoeg vezels en water binnen te krijgen, regelmatig in beweging te komen en stress tot een minimum te beperken. Op die manier geven we ons lichaam precies wat het nodig heeft om optimaal te functioneren en stralend van binnenuit te zijn!
Psychische spanningen bieden een uitdaging om ons bewust te worden van onze behoeften en zoeken naar positieve manieren om ermee om te gaan. Ze kunnen ons aanzetten tot zelfreflectie en groei, en kunnen dienen als een motivatie om gezonde copingstrategieën te ontwikkelen. Stress kan ons ook helpen om beter voor onszelf te zorgen door bewuster te eten en de juiste keuzes te maken die ons welzijn bevorderen. Het kan ons aanmoedigen om nieuwe manieren van ontspanning en plezier te ontdekken, waardoor we in staat zijn om het beste uit onszelf te halen. Uiteindelijk leidt dit alles tot een verhoogd gevoel van voldoening en geluk in ons leven.
Te veel darmgassen kunnen ontstaan door verschillende factoren. Denk aan te snel eten, een verstoorde darmflora, verkeerde voedselcombinaties, voedselintoleranties en overmatig eten. Ook voedingsmiddelen zoals bonen, kolen en uien die moeilijk verteerbaar zijn, dragen bij aan de vorming van gassen in de darmen. Het probleem ligt vaak bij een tekort aan darmflora, die niet goed in staat is om eiwit- en suikerresten af te breken.
Hoewel gassen nauwelijks gewicht hebben, kunnen ze wel invloed hebben op ons figuur. Daarnaast komen er door fermentatie- en rottingsprocessen toxische stoffen vrij die in het bloed terechtkomen. Ons lichaam kan hierop reageren door extra vet of vocht aan te maken om deze stoffen te neutraliseren.
Ontregeld honger- en verzadigingscentrum bv. door stress of door een teveel aan afval- of gifstoffen in de voeding; om deze op te slaan en zo te neutraliseren maakt het lichaam extra vet aan, waarvoor het honger centrum meer geprikkeld moet worden.
Als men te snel eet en onvoldoende kauwt, dan worden er minder suikers vrijgemaakt uit de eerste verteringsfase en gaat het verzadigingscentrum pas later een impuls krijgen, nl. als de maag vol is en de spanning op de maag wand een impuls geeft aan dit hersencentrum. Dit gebeurt vooral bij granen en brood.
Het zetmeel van witbrood wordt makkelijk in vet omgezet.Kan ook veroorzaakt worden door een gebrek aan ballast stoffen in de voeding, lage kwaliteit van voedingsproducten, hoofdzakelijk gekookt voedsel eten enz.
Eten als doel i.p.v. als middel gebruik van extra smaakmiddelen, suiker, kleurstoffen, zout, enz. Eten is in de industriële samenleving en de gastronomie een stimulans tot genot geworden waardoor het honger- en verzadigingsgevoel misleid wordt
Lage kwaliteit van voedingsmiddelen door de lage kwaliteit van voedingsproducten, geraffineerde voedingsmiddelen met een gebrek aan vitale stoffen, gaat de mens instinctief meer eten om toch voldoende vitaminen en mineralen, binnen te krijgen. Ondanks het eten van een grote hoeveelheid voedsel lijden veel mensen toch aan een kwalitatieve ondervoeding…Gebruik dus een goed multivitaminen extra.
Erfelijke belasting als één ouder zwaarlijvig is, hebben de kinderen 50% kans het ook te worden; zijn beide ouders zwaarlijvig, dan is de kans ongeveer. 80%. Ouders kunnen echter ook het verkeerde voorbeeld geven van eetgedrag; in dit geval spreekt men van familiale vetzucht. Het is moeilijker om af te vallen als er sprake is van erfelijkheid, men moet meer opletten, maar het kan zeker wel.
Jojo-effect door het volgen van de meeste diëten, gaat de verbranding trager werken, waardoor men bij het hervatten van het voedingspatroon dat men gewoon was, gaat bijkomen. De verklaring hiervoor ligt, bij onevenwichtige diëten, in een verlies aan spierweefsel, een verstoring van de stofwisseling en de natrium-kalium verhouding of de osmotische druk, en het vasthouden van vocht.
Een verstoord zuur-basen evenwicht. Basen vormende voedingsmiddelen zijn rijk aan water: fruit, groente, melk, aardappelen, yoghurt,… Zuur vormende voedingsmiddelen zijn arm aan water en rijk aan calorieën: olie, boter, noten, vlees, vis, kaas, eieren, soja, granen, brood,… Het gaat hier om de verhouding tussen bepaalde mineralen in de voedingsmiddelen. De westerse voeding is hfdz. zuur vormend en dit belast de buffersystemen in het lichaam die de zuurgraad van het bloed binnen bepaalde grenzen moeten houden. Een zuur vormende voeding brengt meer gifstoffen met zich mee.
Een te rijke voeding worden geleverd door koolhydraten, vetten en eiwitten. Men heeft zich hier echter lang op blind gestaard. Het blijkt nu dat er veel andere factoren een rol spelen, zoals de kwaliteit van de stofwisseling en de vertering, bewerking en de kwaliteit en bereiding van het voedsel, het soort voedsel, voedsel combinaties, het zuur-basen evenwicht, enz.
Brede heupen: Mensen met brede heupen zullen makkelijker zwaarlijvig worden dan mensen met smalle heupen; ze hebben een groter honger gevoel, een tragere stofwisseling en kunnen moeizamer gifstoffen uitscheiden. Door het bredere spijsverteringsstelsel duurt het langer voor hun verzadigingscentrum in werking treedt.
Free foto’s
Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels