13 juli 2024
Allergie

Lactose intollerantie

Splash

Lactose-intolerantie

Normaal gesproken maakt je lichaam in de dunne darmwand een stof aan om lactose te verteren: het enzym lactase. Als er te weinig lactase aangemaakt wordt kan de lactose niet goed verteerd worden. Je lichaam kan de onverteerde lactose dan niet opnemen of absorberen. Dit wordt ook wel “lactosemalabsorbtie” genoemd en is de oorzaak van lactose-intolerantie. Lactosemalabsorptie hoeft overigens nog niet te betekenen dat je ook klachten krijgt. Sommige mensen merken er niets van. Pas als je bij het gebruik van normale hoeveelheden melk(producten) klachten krijgt, spreek je van een lactose-intolerantie.

Je kunt ook op latere leeftijd een lactose-intolerantie ontwikkelen. Bij oudere mensen lijkt de productie van lactase geleidelijk af te nemen. Vijftien procent van de Nederlanders boven de veertig jaar kan niet alle lactose voeding verteren.

cookies beside milk in glass bottle
topless man in blue denim jeans

Melk geeft je een opgeblazen gevoel

Mensen verliezen naarmate ze ouder worden de mogelijkheid om melksuikers af te breken, zegt professor Brostoff. “En als je melksuikers niet kunt afbreken gaan ze in de darmen fermenteren. Daarom krijg je als je veel chocola eet last van winderigheid en een opgeblazen gevoel.

Het drinken van melk voorkomt botbreuken niet

 

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, hebben een grotere kans op botbreuken dan vrouwen die minder melk drinken. Vrouwen die veel melk drinken, hebben twee keer zoveel kans op een heupfractuur.

human X-ray result chart

Het drinken van melk voorkomt botbreuken niet

Vrouwen die meer dan drie glazen melk per dag drinken, hebben een grotere kans op botbreuken dan vrouwen die minder melk drinken. Vrouwen die veel melk drinken, hebben twee keer zoveel kans op een heupfractuur.

Melk kan leiden tot verkoudheid

Soms lijkt het alsof je keel bedekt is met een dikke laag slijm als je melk drinkt. Die slijmlaag kan vervolgens een loopneus en hoest veroorzaken. De temperatuur van de melk (koud uit de koelkast) kan ook hoest veroorzaken. Kinderen die last hebben van een melkallergie vertonen soms symptomen die lijken op astma.

Professor Jonathan Brostoff van het King’s College Londen heeft gezegd dat mensen er niet op zijn gemaakt om na de kindertijd melk te blijven drinken. “Alleen in West-Europa kunnen we dankzij een genetische mutatie als volwassene melk tolereren.” Hij zei ook dat we melk niet nodig hebben. 

hoogleraar allergie en milieugezondheid aan Kings College, Londen

Free foto’s

Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels

Een gedachte over “Lactose intollerantie

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten