13 juli 2024
Geen categorie

Hartpatiënten

hartpatiënten

gezonde voeding voor hartpatienten

Wat mag je absoluut niet eten als hartpatiënt ?

                Gezond eten is goed voor je hart

Gezond eten is goed voor je hart. Het verlaagt je bloeddruk, verkleint je kans op hart- en vaatziekten en je blijft ook nog eens gemakkelijker op gewicht.

Gezond eten
Bewegen
Ontspannen

De grote boosdoeners van vroegtijdig overlijden zijn kanker en hart- en vaatziekten in Nederland. Onderzoek  toont aan dat het risico op kanker tot wel 30% verlaagd kan worden met een gezonde leefstijl. Het risico op hart- en vaatziekten kan dramatisch verlaagd worden indien er geen genetische factoren een rol spelen.

Zelfs dan kan een gezonde leefstijl het verschil maken tussen beperkt aantal medicijnen of een heel handvol medicijnen.

Het risico op hart- en vaatziekten is het beste te verminderen met een combinatieaanpak. Uiteraard speelt voeding een grote rol, maar ook de hoeveelheid lichaamsbeweging, stress en genetische factoren. Dat gezegd kunnen deze 12 voedingsmiddelen zeker een belangrijke rol vervullen om je gezondheid te verbeteren.

Kortom, een voedingspatroon rijk aan antioxidanten (kleurrijk eten), voldoende vezels, voldoende omega 3 vetten en de juiste balans macro nutriënten zal zeker op lange termijn een groot verschil maken

De juiste groente
Het juiste fruit

Er zijn meerdere manieren om cholesterol natuurlijk te verlagen, maar ik zal het vandaag alleen gaan hebben over 2 natuurlijke methoden waar ik zelf ervaring mee heb. Ik heb inmiddels veel mensen gecoacht met mijn programma’s om cholesterol te verlagen en onderzoek heeft niet voor niets aangetoond dat cholesterol goed te verlagen is met een natuurlijke aanpak. Een aanbeveling is om snacks te vervangen door groente en fruit. Liever meer groente dan fruit vanwege de suikers aanwezig in fruit. Het mooie van groente en fruit is dat ze bijna geen vet bevatten, wat dus goed is voor je HDL cholesterol

Aderverkalking is een proces waar iedereen mee te maken krijgt, de één in een vroeger levensstadium dan de ander. Het is de ‘kunst’ om dit proces gedurende het leven zo veel mogelijk te vertragen door op een verantwoorde en gezonde manier te eten en te leven. Doe je dit niet, dan kan er vroeger of later een groot probleem ontstaan, en in veel gevallen is het dan te laat.

Er zijn veel factoren die aan de basis staan voor aderverkalking. De meeste kennen we allemaal en zijn redelijk voor de hand liggend. Denk hierbij bijvoorbeeld aan roken, een te hoge bloeddruk, continue vet eten, relatief weinig bewegen, reeds aanwezige aandoeningen zoals diabetes. Ook kunnen er genetische factoren meespelen.

Maar in de hedendaagse samenleving ligt de grootste oorzaak toch wel in de hoeveelheid cholesterol, en dan met name de verhouding tussen de HDL-cholesterol (de goede cholesterol) en de LDL-cholesterol (de slechte cholesterol).

In een normale situatie zou de HDL-cholesterol de overhand moeten hebben. Deze cholesterol zorgt er namelijk voor dat de ‘slechte’ LDL-cholesterol opgeruimd wordt voordat deze de kans krijgt om de bloedvaten binnen te dringen. Helaas is dit niet altijd het geval en is er een duidelijk overschot aan LDL-cholesterol.Als dan de eerste verdedigingslinie, in de vorm van HDL-cholesterol, niet meer afdoende is, treedt er een tweede verdediging in werking: De zogenaamde monocyten en macrofagen

blue and white metal frame

Wilt u eerst een informatief gesprek ? Dit kan telefonisch bij ons of op locatie Dit kan  en is gratis . Wat u hiervoor gaat doen is hiervoor het  digitale inschrijfformulier gebruiken. U vult deze in en bij de toelichting geeft u aan dat u een gratis info wilt hebben en ook  wat u liever wilt, via telefoon of op locatie. Vergeet niet de dagen en tijden door te geven wanneer weer in contact met u  kunnen komen. Dit kan in principe op iedere werkdag.

L D L
Nieuw onderzoek. eieren zijn niet zo slecht. Drie eieren per week is kennis van 20 jaar geleden.

Aderverkalking in de hartstreek kan veel symptomen hebben die je op voorhand waarschuwen voor een groter gevolg: Een hartinfarct. In het ergste geval kan een slagader volledig afgesloten worden voor aderverkalking waardoor het achterliggende weefsel (het hart) geen zuurstof meer krijgt. Het weefsel zal dan (gedeeltelijk) afsterven.

Symptomen die je een duidelijke waarschuwing geven kunnen zijn: hartkloppingen, licht gevoel in je hoofd, duizeligheid, misselijkheid, zweten, kortademigheid, pijn op je borst of een zwaar gevoel op je borst.Het is iets minder bekend, maar ook in je buik kun je last krijgen van aderverkalking. Dit hoeft geen levensbedreigende situaties op te leveren, maar de gevolgen kunnen wel verstrekkend zijn. Bij een gedeeltelijk geblokkeerde ader krijg je vaak krampen in het middelste deel van je buik, meestal kort na de maaltijd. Bij een gehele blokkade, krijg je daarbij ook nog eens last van een zwelling van de buik in combinatie met braken en diarree

Op het moment dat er een flink overschot is aan LDL-Cholesterol, en de HDL-Cholesterol kan de verdediging niet meer aan, dan dringt het LDL-cholesterol via de vaatwanden de aders binnen en nestelen zich behaaglijk tegen de binnenwand. Op dat moment komt de tweede verdedigingslinie in actie om dit LDL-cholesterol in de aderen op te ruimen.

Een prima proces, maar als de hoeveelheid LDL gewoon té veel is, dan raken de monocyten en de macrofagen meer dan verzadigt en gaan een schuim vormen. Deze gevormde schuimcellen zetten zich af tegen de binnenwand van de aderen en vormen de gevreesde ophoping van vet die zo veel gevaren met zich mee kan brengen.

Deze verzameling schuimcellen wordt de ‘plaque’ genoemd. Dit is de eerste fase van de uiteindelijke aderverkalking, waar je op dat moment nog maar weinig last van hebt.

Als de plaque maar ongecontroleerd blijft groeien, ontstaat er uiteindelijk een flinke blokkade waardoor de doorvoer van bloed ernstig wordt gehinderd. Uiteindelijk kan de ader op die bewuste plek helemaal blokkeren, met alle gevolgen van dien.

Maar er kan nog meer gebeuren met deze plaque. De vetophoping kan plaatselijk zo veel druk opbouwen dat de omliggende binnenste ader-wand kan knappen waardoor de plaque vrijkomt in de bloedbaan. Het lichaam direct reageren met stollingsmiddelen om de plek te repareren. Dit gestolde bloed zal de plek uiteindelijk afsluiten, maar in combinatie met de toch al vernauwde ader kan dit voor een volledige afsluiting zorgen.

We kennen allemaal de functie van de aderen: Het vervoeren van zuurstofrijk bloed naar de achterliggende organen. Zodra dit niet meer aangevoerd wordt, zal het achterliggende weefsel en organen afsterven en spreken we van een infarct.

De term “hartpatiënten” verwijst naar mensen die lijden aan een breed scala van aandoeningen die het hart en het cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Hieronder vallen onder andere de volgende kwalen:

 • Coronaire hartziekte (CHZ): Ook bekend als ischemische hartziekte, dit omvat aandoeningen zoals angina pectoris en hartinfarct (hartaanval) veroorzaakt door vernauwing van de kransslagaders.
 • Hartfalen: Een toestand waarin het hart niet in staat is om voldoende bloed rond te pompen om aan de behoeften van het lichaam te voldoen.
 • Hartritmestoornissen: Onregelmatige hartslagen, zoals atriumfibrilleren, ventriculaire tachycardie en bradycardie.
 • Hartklepaandoeningen: Problemen met een of meer van de hartkleppen, zoals aortaklepstenose of mitralisklepprolaps.
 • Cardiomyopathie: Ziekten van de hartspier, die kunnen leiden tot hartfalen, zoals hypertrofische cardiomyopathie of dilaterende cardiomyopathie
 • Aangeboren hartafwijkingen: Hartafwijkingen die aanwezig zijn bij de geboorte, zoals een ventrikelseptumdefect (VSD) of een atriumseptumdefect (ASD).
 • Endocarditis: Een infectie van de binnenwand van het hart (endocardium), meestal veroorzaakt door bacteriën.
 • Pericarditis: Ontsteking van het pericardium, het zakje dat het hart omhult.
 • Myocarditis: Ontsteking van de hartspier, vaak veroorzaakt door een virale infectie.
 • Hypertensie (hoge bloeddruk): Hoewel het een risicofactor is voor hartziekten, kan hypertensie op zichzelf ook leiden tot hartproblemen zoals linkerventrikelhypertrofie.
 • Atherosclerose: Vernauwing en verharding van de slagaders door ophoping van vetachtige plaques, wat kan leiden tot coronaire hartziekte en perifere arteriële ziekte.

Hartziekten kunnen diverse oorzaken hebben, waaronder genetische factoren, levensstijl (zoals dieet en fysieke activiteit), roken, hoge bloeddruk, diabetes en hoge cholesterolwaarden. De behandeling en het management van hartziekten variëren afhankelijk van de specifieke aandoening en de ernst ervan, en kunnen medicatie, levensstijlveranderingen, chirurgische ingrepen of een combinatie

Voeding en professionele begeleiding zijn cruciaal voor hartpatiënten. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom deze factoren zo belangrijk zijn:

Voeding en professionele begeleiding zijn cruciaal voor hartpatiënten. Hier zijn de belangrijkste redenen waarom deze factoren zo belangrijk zijn

Voeding

 1. Cholesterolbeheer: Gezonde voeding helpt het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen, wat het risico op atherosclerose en coronaire hartziekte vermindert. Vermindering van verzadigde vetten en transvetten, en het verhogen van de inname van vezels, kan LDL-cholesterol verlagen.
 2. Bloeddrukbeheersing: Een dieet laag in natrium en rijk aan kalium, magnesium en calcium kan helpen om de bloeddruk te verlagen. Dit is essentieel voor het voorkomen van hypertensie, een belangrijke risicofactor voor hartziekten.
 3. Gewichtsbeheersing: Een evenwichtig dieet helpt bij het handhaven of bereiken van een gezond gewicht. Overgewicht en obesitas verhogen het risico op hartziekten aanzienlijk.
 4. Bloedglucosebeheer: Gezonde voeding is cruciaal voor het beheersen van de bloedsuikerspiegel, vooral voor hartpatiënten die ook diabetes hebben. Dit helpt om verdere schade aan de bloedvaten te voorkomen.
 5. Ontstekingsremming: Sommige voedingsmiddelen hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen om ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat gunstig is voor de hartgezondheid.

Professionele Begeleiding

 1. Medische Monitoring: Regelmatige controle door een arts helpt bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van problemen. Het aanpassen van medicatie en behandelingsplannen op basis van de huidige gezondheidstoestand is essentieel.
 2. Voedingsadvies: Een diëtist kan persoonlijke voedingsadviezen geven die specifiek zijn afgestemd op de behoeften van de patiënt. Dit kan helpen bij het maken van gezonde voedselkeuzes en het volgen van een dieet dat hartvriendelijk is.
 3. Beweging en Rehabilitatie: Fysiotherapeuten en gespecialiseerde revalidatieprogramma’s kunnen helpen om een veilig en effectief oefenprogramma op te stellen. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de hartgezondheid en algehele conditie.
 4. Psycho-sociale Ondersteuning: Psychologen en therapeuten kunnen helpen bij het omgaan met stress, angst en depressie die vaak gepaard gaan met chronische hartziekten. Stressmanagementtechnieken kunnen de algehele gezondheid verbeteren.
 5. Educatie en Zelfmanagement: Educatie over de ziekte, de risicofactoren en hoe deze te beheersen, helpt patiënten om beter voor zichzelf te zorgen. Dit omvat het leren herkennen van symptomen en het weten wanneer medische hulp nodig is.

Conclusie

Voeding en professionele begeleiding zijn fundamenteel voor het effectief beheren en behandelen van hartziekten. Ze dragen bij aan het verminderen van risicofactoren, verbeteren de algehele gezondheid en levenskwaliteit van hartpatiënten, en kunnen de progressie van de ziekte vertragen.

Free foto’s

Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten