Kippen ei allergie

Allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heengegroeid. Minder dan 1% van alle volwassenen blijft allergisch voor kippenei. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen.

Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes. Het kan uitmaken of een ei rauw of gekookt wordt gegeten. Iemand die gekookt ei verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer (heftige) reacties op eiwit dan op het eigeel.

Allergie voor kippenei

Symptomen

Consumptie van ei kan leiden tot klachten van de luchtwegen, klachten van het maagdarmkanaal en in sommige gevallen tot anafylaxie.

Klachten van de luchtwegen uiten zich als:

ontstoken neusslijmvlies
hoesten of kriebelhoest
niezen
hoorbare of piepende ademhaling
benauwdheid
slijmvorming
astma

Klachten van het maagdarmkanaal uiten zich als:

buikpijn
misselijkheid
overgeven
koliek of darmkrampen
ontstekingen in slokdarm, maagslijmvlies
diarree
constipatie
soms slijm of bloed bij ontlasting

Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als:

eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
lokale netelroos (urticaria)
daarna reacties in veel organen
vaak met overheersende ernstige astma
tot slot bloeddrukdaling
shock


Eieren van andere soorten vogels bevatten eiwitten die vergelijkbaar zijn met die van kip. Deze kunnen dus ook allergische reacties geven. Consumptie van kip, kalkoen en ander gevogelte leidt nauwelijks tot reacties. Wie reageert op inhalatieallergenen van vogels kan ook reageren op het eten van eigeel. Dit is een kruisovergevoeligheid.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten