Kippen ei allergie
Kippen-Allergie
Allergie voor kippenei komt voor bij 2% van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. Minder dan 1% van alle volwassenen blijft allergisch voor kippenei. Eieren kunnen verwerkt zijn in heel veel soorten levensmiddelen.
Kippeneieren zijn de meest gebruikte soorten eieren. Andere soorten zijn eendeneieren, ganzeneieren en kwarteleitjes. Het kan uitmaken of een ei rauw of gekookt wordt gegeten. Iemand die gekookt ei verdraagt kan wel reageren op rauw ei. Ook zijn er meer (heftige) reacties op eiwit dan op het eigeel.
Alle producten waarin eieren verwerkt zijn, kunnen een allergische reactie veroorzaken. De meest voorkomende symptomen na het eten van ei zijn: huidklachten en zwellingen meestal in het gezicht en de keel. Regelmatig zijn er ook problemen met de luchtwegen. Ei-allergie kan leiden tot anafylaxie
Symptomen
Klachten van de luchtwegen uiten zich als:
ontstoken neusslijmvlies
hoesten of kriebelhoest
niezen
hoorbare of piepende ademhaling
benauwdheid
slijmvorming
astma
Klachten van het maagdarmkanaal uiten zich als:
buikpijn
misselijkheid
overgeven
koliek of darmkrampen
ontstekingen in slokdarm, maagslijmvlies
diarree
constipatie
soms slijm of bloed bij ontlasting
Anafylaxie, forse algemene reacties in het hele lichaam, uit zich als:
eerst tintelingen in mond, keel, wangen of tong
lokale netelroos (urticaria)
daarna reacties in veel organen
vaak met overheersende ernstige astma
tot slot bloeddrukdaling
shock
Eieren van andere soorten vogels bevatten eiwitten die vergelijkbaar zijn met die van kip. Deze kunnen dus ook allergische reacties geven. Consumptie van kip, kalkoen en ander gevogelte leidt nauwelijks tot reacties. Wie reageert op inhalatieallergenen van vogels kan ook reageren op het eten van eigeel. Dit is een kruisovergevoeligheid.
Free Foto’s
own ,unsplash ,Pixabay