19 juni 2024
Geen categorie

Vitamine B6 t/m B12

Vitamine B6 t/m B12

Vitamine B6

Vitamine B6 is onderdeel van het vitamine B-complex en heet ook wel pyridoxine. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, net als dat er maar 1 vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer

Vitamine B6 speelt heel belangrijke rollen. Vitamine B6:

 • is belangrijk voor je weerstand
 • is belangrijk voor je spijsvertering
 • zorgt dat je zenuwstelsel goed werkt
 • speelt een rol bij de vorming van je rode bloedcellen
 • is belangrijk voor je energievoorziening

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines; ze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt

Close-Up Photo Of Potatoes On Ceramic Tray
Green Peas

Waar zit het in

Goede bronnen van vitamine B6 zijn:

 • vlees
 • eieren
 • vis
 • graanproducten
 • aardappelen
 • peulvruchten

Ook groenten, melk en kaas bevatten vitamine B6, maar slechts een klein beetje. 

Vitamine B8

Vitamine B8 is onderdeel van het vitamine B-complex en heet ook wel biotine. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, net als dat er maar 1 vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer

Vitamine B8 speelt verschillende rollen. Vitamine B8:

 • bevordert je energiestofwisseling
 • is van belang voor een goed werkend zenuwstelsel
 • is goed voor je prestatie- en leervermogen.
 • is belangrijk voor je huid
 • is goed voor je haar

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines; ze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnen krijgt.

Woman Squeezing Her Pimples with Her Fingers

Waar zit het in

Vitamine B8 komt in veel verschillende voedingsmiddelen voor:

 • eieren
 • melk
 • sojaproducten
 • noten
 • pinda’s

Vitamine B11

Vitamine B11 kennen we beter als foliumzuur. Vitamine B11 is onderdeel van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, net als dat er maar 1 vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer

Foliumzuur speelt verschillende rollen in je lichaam:

 • zorgt voor normaal functioneren van je immuunsysteem
 • helpt bij de vorming van rode en witte bloedcellen
 • draagt bij aan weefselgroei tijdens de zwangerschap
 • draagt bij aan geestelijke veerkracht
 • en helpt bij vermoeidheid

Ook zijn er aanwijzingen dat foliumzuur gunstig is voor de homocysteïnemetabolisme en meehelpt het homocysteïnegehalte in je bloed te verlagen

Child Touching His Mother Lamb

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines, dit wilt zeggen dat ze in het vocht van voedingsmiddelen zitten. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt.

Waar zit het in

Foliumzuur komt voor in:

 • groene groenten
 • fruit
 • volkoren producten
 • melk en melkproducten (in mindere mate)

Vitamine B12

Vitamine B12 is onderdeel van het vitamine B-complex en heet ook wel cobalamine. Vroeger dacht men dat er maar 1 vitamine B was, net als dat er maar 1 vitamine C is. Later bleek die vitamine B uit meerdere werkende vitamines te bestaan. Daarom bestaat het vitamine B-complex nu uit verschillende vitamines met ieder een eigen cijfer.

Vitamine B12 heeft verschillende taken:

 • het voorkomt pernicieuze anemie, een vorm van bloedarmoede
 • het zorgen voor een goede weerstand
 • het draagt bij aan de vorming van rode bloedcellen
 • het helpt bij vermoeidheid te verminderen
 • het is belangrijk voor je zenuwstelsel
 • en het speelt een belangrijke rol in de productie en afbraak van homocysteïne, net als foliumzuur

B-vitamines zijn wateroplosbare vitamines; ze zitten in het vocht van voedingsmiddelen. Ze worden direct in je bloed opgenomen, maar als je lichaam ze niet nodig heeft dan verlaten ze je lichaam direct weer via je urine. Je moet er dus voor zorgen dat je regelmatig vitamine B binnenkrijgt.

Waar zit het in

Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst, zoals vlees en zuivel

Free foto’s

Own ,Unsplash ,Piixabay ,Pexels

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten