Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

Waarom wit brood zo slecht is
Brood is goed voor je.. toch? Brood is gezond. Volkorenkoren brood, hebben we het dan  over. Wit brood is namelijk helemaal niet goed voor je. Ik wil niet klinken als je moeder, maar als je vaak wit brood eet kun je toch beter verder lezen, en wie weet helpt het jou wel over te stappen naar Volkorenkoren “bruin” brood…
Er zit weinig smaak aan
Laten we eerlijk zijn, aan wit brood zit weinig smaak. Het heeft geen echte smaak,het smaakt naar.. niets. Wat sommige mensen wel fijn vinden, omdat het dan niet conflicteert met pindakaas of jam. Toch is dit al de beste reden om over te stappen op bruin brood en nog beter volkorenbrood.
Het vult niet
Heb jij ook altijd snel weer honger of trek wanneer je net gegeten hebt? Dan komt dit waarschijnlijk doordat je wit brood gegeten hebt. In wit brood zitten niet de juiste vezels die je een vol gevoel kunnen geven. Bruin brood heeft dit wel,en als je bruin brood eet voel je je dus langer verzadigd.
Wit brood is ongezond
Het bevat namelijk een hoop vieze chemische stoffen. Het meest schokkende feit is nog wel dat wit brood gemaakt word van gebleekte bloem. Er zit dus letterlijkbleek in. Dat is niet iets wat ik zou willen eten!
Goed Brood bestaat voornamelijk uit koolhydraten. Er zit nauwelijks vet in, en dan voornamelijk plantaardig onverzadigd vet. Dit is gezond vet. Goede dagelijkse voeding bestaat voor ongeveer 30% uit gezonde vetten. Deze vetten zijn nodig voor tal van functies in het lichaam en helpen om op een gezond gewicht te blijven.In brood zitten vooral zetmeel en vezels. Zetmeel zijn meervoudige koolhydraten. Deze koolhydraten worden langzaam in het lichaam opgenomen,daardoor worden ze gebruikt in de energie voorziening en worden ze niet opgeslagen als lichaamsvet. Vezels helpen bij een goede spijsvertering en stofwisseling. Ze zorgen ervoor dat koolhydraten langzaam worden opgenomen, en voor een goede darmwerking. Voor een goede werking van vezels is het belangrijk om dagelijks voldoende te drinken (zeker 2 liter water)
Geraffineerde koolhydraten

Voordat tarwe verwerkt is tot witte bloem, gebeurt er heel wat. Bij witte bloem of wit brood kan je dus spreken van geraffineerde of bewerkte koolhydraten. Er zijn dan methoden toegepast om delen (meestal vezelrijke delen) te verwijderen. Denk hierbij aan de vliezen van rijst en granen. Resultaat is dan witte rijst, pasta en witte bloem.

Voorbeelden zijn:
  • wit brood en alle andere broodsoorten die van bloem zijn gemaakt
  • koekjes, biscuits, gebak enz
  • ontbijtmixen (chocopops, frosted cornflakes, enz.)
  • pannenkoek
  • pasta
  • witte rijst
  • suiker