Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

speltbrood


Wetgeving spelt en volkoren brood.Voor volkoren brood is er een strenge wetgeving in Nederland. Voordat je een brood volkoren mag noemen moet het ook daadwerkelijk uit 100% volkoren meel bestaan. Voor speltbrood bestaat er nog niet zo'n wetgeving waardoor leveranciers het speltmeel kunnen mengen met het ongezondere tarwemeel of tarwebloem. In Duitsland is er wel een wetgeving over speltbrood, daar moet het brood uit minstens 90% speltmeel bestaan.
Kassa onderzoekHet programma Kassa onderzocht met drie kenners de speltbroden en etiketten bij supermarkten. Zo onderzochten ze broden van populaire supermarkten, zoals de Hoogvliet, de Albert Heijn, de C1000, de Plus en de Jumbo. Ze kwamen er achter dat veel van de broden bestaan uit speltbloem en vaak niet uit speltmeel. De etiketten zijn misleidend. Zo beweert een etiket dat het speltbrood 100% volkoren is terwijl het tegelijkertijd is gemaakt door speltbloem. Bloem kan nooit volkoren zijn. De supermarkten kunnen zo valse informatie verschaffen doordat er nog geen wetten over bestaan. Daarbij kan je speltmeel verkopen zonder te vermelden dat er nog 15% tarwemeel erbij vermengd is waarna de bakker dit ook nog kan aanmengen waardoor er uiteindelijk een significant percentage van het brood uit tarwemeel of -bloem bestaat. Al met al geloofde geen van de kenners dat de broden van de supermarkten echte volkoren speltbroden waren.
'Strenger controleren en misleiding tegengaan'

De Consumentenbond vindt dat de communicatie op de etiketten van speltbrood misleidend is en vindt dat dit streng moet worden aangepakt. De Consumentenbond heeft actief contact met de Voedsel en warenautoriteit (VWA) om misleiding van consumenten tegen te gaan. Ook hebben ze bij het ministerie aangekaart dat er heel vaak suggesties worden gedaan op etiketten die niet worden waargemaakt en de Consumentenbond vindt dat dit niet moet kunnen.


Een van de mythes over voeding is dat speltbrood gezonder is dan ‘gewoon’ volkoren-/tarwebrood. Veel mensen denken bovendien dat je speltbrood kunt eten als je een glutenallergie hebt. Laat ik die mythe maar direct ontzenuwen: dat is niet zo.

Mythes

Want er gaan nogal wat wilde verhalen rond over speldbrood.

Het bevat minder calorieën dan tarwebrood -> Niet waar
– Het heeft langzame koolhydraten -> Waar, maar volkorenbrood heeft dat net zo goed
– Mensen met glutenallergie kunnen het ook eten -> Niet waar, want speltbrood zit ook vol gluten

Daarnaast worden er allerlei gezondheidsclaims aan verbonden zoals: ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en verbetering van geheugen.Dit is een halve waarheid

Er bestaan verschillende soorten speltbrood, waaronder wit, bruin en volkoren. Speltbrood is een alternatief voor tarwebrood. Spelt en tarwe zijn beide granen, en komen uit dezelfde familie. Speltbrood bevat ongeveer evenveel koolhydraten en vezels als tarwebrood.