Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

Kun jij nooit een stuk taart, een koek, een lekker toetje of een chocoladereep weerstaan? Loopt het water je al in de mond, bij de gedachte hieraan?  Dan is de kans vrij groot dat je verslaafd bent geraakt aan suiker. Een suikerverslaving komt helaas vaak voor in onze wereld van bewerkte voedingsmiddelen. In zo’n beetje alle bewerkte voeding, van bewerkte ontbijtgranen, toetjes, chips en natuurlijk koekjes is suiker verwerkt. Je kunt hier maar moeilijk weerstand tegen bieden en dat is op zichzelf heel normaal.

Maar goed, hoe los je deze slechte eetgewoonten op. Die verborgen suikers zorgen ervoor dat je kilo’s zwaarder wordt. Die slechte eetgewoonte komt vooral doordat je lichaam schreeuwt om suiker, maar is dat wel zo. Het blijkt, dat wanneer je de noodzaak aan voelt komen, om iets van suiker te eten, dat je lichaam eigenlijk een beetje uitgedroogd is.

Over obesitas

Obesitas wordt omschreven als “een chronische ziekte waarbij een zodanige overmatige vetstapeling in het lichaam bestaat dat dit aanleiding geeft tot gezondheidsrisico’s. De overmatige vetstapeling wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiebalans, de hoeveelheid voedsel die wordt geconsumeerd overstijgt de hoeveelheid die nodig is voor de lichamelijke activiteit. Obesitas is sinds 1998 officieel geregistreerd als chronische ziekte.

Wanneer heeft iemand obesitas?

Met de ‘Body Mass Index’ (BMI) kan de verhouding tussen de lengte en het gewicht van een persoon worden berekend. Deze berekening geeft een redelijke indicatie of er sprake is van (ernstig) overgewicht. Bij een BMI tussen de 18,5 en de 25 is sprake van een gezond gewicht, bij een BMI tussen de 25 en de 30 heeft men overgewicht en een BMI van 30 of hoger betekent dat men obesitas heeft. Wanneer de BMI 40 of hoger is spreken we van morbide obesitas, ofwel ziekelijk overgewicht. Ook bij een BMI van 35 kan er sprake zijn morbide obesitas, indien zich door overgewicht veroorzaakte gezondheidsklachten voordoen. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan diabetes, gewrichts-problemen, hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Hoewel de BMI herkenningspunten levert die indicatief zijn voor gezonde gewichtsniveaus, kan het niet worden toegepast bij zuigelingen, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, personen die ernstig ziek zijn, atleten en volwassenen ouder dan 74 jaar

Symptomen

Obesitas is méér dan alleen een overmatige vetstapeling in het lichaam. Het gaat zonder uitzondering gepaard met diverse fysieke en psychische klachten. Hieronder staan een aantal veelvoorkomende gezondheidsklachten en symptomen die zich daarbij voor kunnen doen.

Herkent u een of meerdere van deze symptomen, aarzel dan niet om dit te melden bij uw arts. Hij of zij kan u vertellen of dit te maken heeft met uw overgewicht.

Let op: symptomen kunnen verschillen per persoon, onderstaande klachten en symptomen zijn indicatief en niet compleet. Raadpleeg uw arts indien u twijfelt

Symptomen obesitas

Oorzaken

Zwaarlijvigheid is over het algemeen een resultaat van een combinatie van factoren. Een aantal mogelijke factoren zijn:

  • Energierijk dieet
  • Beperkte lichaamsbeweging en zittende levensstijl
  • Onderliggende ziekte (bijvoorbeeld de ziekte van Cushing)
  • Eetziektes zoals eetbuienstoornis
  • Toename van de hoeveelheid koolhydraten in de voeding, met name fructose
  • Stress
  • Te weinig slaap
  • Genetische aanleg

Wat zijn de gevolgen?