Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

Diëten is ongezond als je over een langere periode te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Je kunt ziek worden door vitaminetekorten. En als je te weinig energie binnenkrijgt, kan spierweefsel worden afgebroken.

De meeste afvaldiëten richten zich op het afvallen zelf en niet op het aanleren een gezond eetpatroon. Denk aan Atkins, Sonja Bakker en Dokter Frank. Ze zijn eenzijdig en bevatten niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Als gezond wilt eten dan heb je alle voedingsstoffen nodig.Let op: Het lange termijneffect kunnen grote gevolgen hebben.

Gezond en ongezond eten is tegenwoordig lastig te onderscheiden. Dingen waarvan je vaak denkt dat ze gezond zijn blijken ongezond omdat ze volgestopt worden met ongezonde toevoegingen…

De gevolgen van ongezond eten op de langere termijn kunnen desastreus zijn. Een structureel teveel aan zout kan bijvoorbeeld leiden tot een hoge bloeddruk, vergroot de kans op hart en vaatziekten en kan leiden tot nieraandoeningen.

Een belangrijk nadeel is het negatieve effect op je gezondheid. Een eiwitdieet bijvoorbeeld is eenzijdig door het gebrek aan voedingsmiddelen met koolhydraten. Dit is voor een korte periode niet zo’n probleem, maar wel op de lange termijn. Koolhydraten zijn nodig voor het goed functioneren van het lichaam. Ze leveren energie voor je dagelijkse activiteiten en zijn essentieel voor de hersenen en het zenuwstelsel. Door de eenzijdigheid van het dieet kan ook een tekort ontstaan aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Daarbij kan een hoge eiwitinname belastend zijn voor je nieren, zeker bij mensen met een gestoorde nierfunctie. Afvalstoffen die ontstaan bij de spijsvertering van eiwitten worden namelijk via de nieren uitgescheiden. Als gevolg van de beperkte koolhydraatinname kan door het ketoseproces een verzuring ontstaan van het lichaam. De afvalstoffen die bij ketose vrijkomen kunnen neerslaan in de gewrichten en de nieren, met als eventueel gevolg stijfheid en artrose in gewrichten, en nierstenen. Ook veroorzaken de ketonen, die via de urine en adem worden uitgescheiden, een naar aceton ruikende adem. Een probleem dat vaak voorkomt bij het eiwitdieet is verstopping van de darmen. Dit wordt veroorzaakt door een tekort aan vezels. Vezels zitten met name in koolhydraatrijke producten. Ook bevat een eiwitrijkdieet vaak producten, zoals vlees en zuivelproducten, met veel verzadigde vetten. Verzadigde vetten kunnen het risico op hart- en vaatziekten verhogen.