Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

Het voeding additief E 621 staat ook bekend als monosodium glutamaat, ve-tsin of kortweg MSG. Soms hoort u het ook omschreven als de vijfde smaak umami, die in het lijstje na zoet, zout, zuur en bitter komt.

De E 621 die in ons eten zit heeft men kunstmatig gemaakt op basis van de afvalstoffen van suikerproductie.

Aziaten gebruiken dan weer meer sojabonen om aan de glumaten te komen en ook winning uit graan is gebruikelijk. In de natuur komen we MSG op veel plaatsen tegen. Het zit in veel eiwit houdende producten zoals vlees, melk, vis, schimmel kaas, paddestoelen, bonen, noem maar op. We treffen het tevens als neurotransmitter in het menselijk lichaam aan.

In de Chinese keuken draait veel rondom MSG. Gerechten als kroepoek, noedels en sambal bevatten heel grote concentraties E 621. Sinds 1968 bestaat er zoiets als het 'Chinese restaurant-syndroom', waarbij westerlingen na het eten van de gele keuken klagen over hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen, een stijve nek en/of astmatische verschijnselen.

Chinees halen bij een afhaalrestaurant of eten tijdens een lopend buffet is niet goed voor je lijn. Het kost slechts een klein beetje meer moeite om een mager kipfiletje met verse roerbakgroenten en een klein beetje (lichte) woksaus in een wok te doen. Zodoende verwen je jezelf met iets dat wellicht net zo lekker is als Chinees en vast en zeker vele malen gezonder is dan vet varkensvlees, spek in saus of geroosterd varkensvel. Let wel: niet alle Chinese restaurants en gerechten zijn vet en suikerrijk; het zijn vooral de ‘vernederlandste’ lopend-buffetrestaurants en afhaalchinezen die inspelen op de behoefte der Nederlanders. Zou je in authentiek Chinees restaurant of zelfs in China gaan eten, dan ziet het er ineens heel anders uit.

De Franse geleerde France Bellisle deed er een studie naar en organiseerde diverse experimenten. Hij gaf proefpersonen uit verschillende leeftijdsgroepen voedsel waar extra MSG aan was toegevoegd en merkte dat er meer gegeten werd. 
Zijn harde conclusie was dan ook dat E 621 de voedsel keuze en eetlust manipuleert. Zelfs spruiten die voldoende met het middel zijn bewerkt smaken lekker voor een spruitwalger. "MSG kan zowel gezond als ongezond voedsel lekkerder maken, en je eet er bovendien meer van," aldus professor France Bellisle.

Een tijd geleden publiceerde het Europeaan Journal of Clinical Nutrition een studie die een overdaad aan E621 verbond met zwaarlijvigheid, hersenschade en vraatzucht. 
Je kent vast wel de ervaring dat je een hele zak chips leeg at zonder dat je het echt door had. Grote kans dat er in die chips de smaakversterker MSG (E621) zat. MSG is één van de meest gebruikte kunstmatige voedseltoevoegingen ter wereld. Smaakversterkers foppen je smaakpapillen en beïnvloeden je verzadigingsgevoel waardoor je meer eet dan nodig is. MSG wordt daarom ook als één van de belangrijke oorzaken van overgewicht gezien. Maar het wordt ook in verband gebracht met tal van andere gezondheidsproblemen zoals autisme, ADHD en depressie door de effecten die het in je hersenen heeft.

MSG (monosodium glutamaat, E621, ve-tsin) is een controversieel additief. De neurotoxische stof is ook nog eens excitotoxine (leidt tot dood van cellen) en wordt in vele producten gebruikt. Een smaakversterker, en met succes. Want door ve-tsin krijgen we nog meer zin in vet (vet-zin). MSG wordt vooral geassocieerd met Aziatisch eten, maar je vind het in vele supermarktproducten.

Tal van rapporten maken melding van ongewenste reacties op de smaakversterker. De EUFIC (European Food Information Council) erkent  -zij het met zuinigheid- dat sommige mensen ‘gevoelig’ zijn voor monosodiumglutamaat en een allergische reactie kunnen hebben.