Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

De BMI is geen volledige diagnose, in zo verre dat deze niet de vet distributie binnen het lichaam in overweging neemt, en de relatieve vet- spier- en bot bijdragen aan het totale lichaamsgewicht negeert.
Een krachtige atleet kan door zijn BMI als te zwaar worden gerangschikt (toe te schrijven aan een zwaar spierstelsel), terwijl ten onrechte een "normale" BMI kan worden gediagnosticeerd in het geval van een bejaarde persoon met zeer lage vetvrije massa.  Een BMI-score alleen is ontoereikend als diagnose, omdat de BMI niet in staat is om vet van vetvrije massa te onderscheiden en ook geen rekening houdt met gevaarlijk buik vet. Een meetlint om de buik omtrek te meten geeft in dergelijke gevallen een betere indicatie.
 Nederlanders worden te dik,maar liefst 40% van de Nederlanders is te zwaar. 
Van hen is 10% zelfs zo zwaar dat ze, vaak zonder het te weten, in de gevarenzone van obesitas zitten en feitelijk als `patiënt` beschouwd kunnen worden. 

Het overgewicht onder kinderen van 5 tot 11 jaar is de afgelopen 20 jaar gestegen van 4 tot 10%. 
Het aantal dikke mensen groeit, maar het aantal extreem dikke mensen stijgt nog sneller. 

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kondigde onlangs in het rapport `Gezondheid en gedrag` de alarmfases af: `De afgelopen tien jaar is in Nederland het aantal mensen met overgewicht dramatisch gestegen. De huidige cijfers zijn vergelijkbaar met de situatie in de VS tien jaar geleden.