Heinz voedingsystemen

  Glutamaat 621

Glutamaat E 621

MSG-endalldisease-700x350.jpg

Glutamaat is een neurotransmitter en is de grootste energieleverancier voor de darmen. Slecht 4% van glutamaat wordt door daadwerkelijk vanuit de darmen in ons bloed opgenomen. Dat betekent dat de hersenen een groot deel aan glutamaat zelf moet aanmaken uit glucose en andere aminozuren.

Als kunstmatige smaakversterker komt MSG voor in praktisch alle hartige snacks, soepen, en sausmixen. Met name in oplossoep, chips met een smaakje (niet naturel-chips) en in vrijwel alle dipsauzen. Maar ook deze producten waar je het misschien niet van zou verwachten bevatten MSG:

Dit is maar een kleine greep

  1. Pepsi NEXT (gezoet met stevia, maar bevat ook de smaakversterker glutaminezuur!)
  2. Vega Javaanse schijf – vivera
  3. Pasta 4 Formaggio – aldi
  4. Lasagne vegetarian – comme a casa
  5. Groentenbouillonblokjes (knorr)
  6. Cassave kroepoek – conimex
  7. Vegetarische leverworst AH
  8. Cup a soup groente – unox
  9. Rijstzoutjes
  10. Tomaten in pak (unox)
  11. Pesto brood bak en break (AH)
  12. Rijstcracker zwarte sojabonen (hema)
ONS ADVIES

De simpelste manier om MSG zo veel mogelijk te vermijden is om kant-en-klaar producten te vermijden en verse ingrediënten te gebruiken.


• Vlees
• Gevogelte
• Vis
• Melk
• Parmezaanse-, oude- en blauwschimmelkaas
• Groenten en tomaat
• Gefermenteerde sojaproducten
• Paddenstoelen

Glutamaat wordt als smaakversterker of als zoutvervanger gebruikt. Ve-tsin en ajinomoto zijn merken van glutamaat. Dit wordt al sinds 1909 gewonnen uit zeewier en bacteriën en is ontdekt door de Japanse wetenschapper Kikune Ikeda. Industrieel wordt het gewonnen uit gluten en melasse (restanten van suiker). De smaakversterker is daarentegen wel glutenvrij. Het ziet er uit als een witte poeder en lost goed op in vloeistof.
Gistextract bestaat voor een groot gedeelte uit glutamaat. In worst, zoutjes, drinkbouillons en kant-en klaarmaaltijden wordt regelmatig glutamaat gebruikt. Deze komt in voedingsmiddelen meestal in de concentratie van 0,1% en 0,8% voor. Er hoeft bij bereiding van voedsel maar heel weinig glutamaat gebruikt te worden om de smaak te versterken. Wordt er teveel umami gebruikt in een gerecht? Dan kan de smaakversterker de smaak van het gerecht aantasten.

msg%201.jpg

De maximaal toegestane hoeveelheid van glutamaat is 120 mg per kg/lichaamsgewicht. Dat betekent dat iemand van 70 kg per dag maximaal 8,4 gram glutamaat zou kunnen verdragen. De hoeveelheden die in ons voeding zitten, komen hier lang niet bij in de buurt.


Hieronder ziet u een lijst , dit is allemaal een andere naam voor E621:


• E 621
• MSG, MonoSodiumGlutamate (Engels)
• Mononatriumglutamaat
• Glutaminaat
• Umami
• Ve-tsin
• Ajinomoto
• Glutaminezuur
• Natriumglutamaat

Schuilnamen voor E621 zijn:

  • Ve-tsin
  • Vetsin
  • Mononatriumglutamaat (MNG)
  • Natriumglumaat
  • Mononatrium L-glutamaat
  • Monohydraat glutamic acid
  • Monosodium glutamate (MSG)
  • Gistextract (onthoud deze, deze schuilnaam wordt namelijk veelvuldig gebruikt)
  • Toegevoegde gist
  • Monosodium L-glutamate
  • Sodium glutamate
  • L-glutamic acid
  • Sodium salt (1:1)
  • L-glutamic acid monosodium salt monohydrate

Duizelig, flauwtes, astma, hartkloppingen, en hoofdpijn zijn een handjevol klachten van mensen die claimen overgevoelig te zijn van glutamaat. Ook wordt er beweerd dat de smaakversterker ADHD en autisme veroorzaakt.
Deze klachten komen echter alleen in West-europa en in de VS voor. In Azië, waar overmatig gebruik wordt gemaakt van de smaakversterker, komen deze klachten nauwelijks voor. Tot nu toe is wetenschappelijk niet bewezen dat mensen klachten kunnen krijgen van glutamaat. De mensen die dachten overgevoelig te zijn voor glutamaat, hadden geen klachten na het consumeren van Parmezaanse kaas of tomaat waar de smaakversterker van nature al inzit.

Geschreven door Tiffany Pinas